Bilinçli İnternet Kullanımı
- İnternette ve sosyal ağlarda kendinizi tasvir edici, betimleyici bilgiler paylaşmayınız. Çok fazla konum bilgisi, adres ve diğer iletişim bilgilerinizi vermeyiniz.
- Bilinen ve güvenli sitelerden işlem (alışveriş, iletişim, ticaret, dosya indirme vs.) yapınız.
- Başka bir internet sayfası üzerinden, arama motoru ya da e-posta ile gelen linklerden değil, doğrudan internet adresi yazılarak işlem yapmak istediğiniz sitelere bağlanınız. Bunun için web tarayıcınızda sık kullanılanlar oluşturunuz.
- İnternet kafe ve alışveriş merkezleri gibi internetin ortak kullanıldığı alanlar yerine kendi bilgisayarlarınızdan işlemler yapınız. Bu gibi yerlerdeki interneti sadece bilgi alma ve eğlence gibi temel amaçlar için kullanınız.
- İşlem yaptığınız (alışveriş, iletişim, ticaret, dosya indirme vs.) web sitelerin https bağlantısına sahip olduğunu ve geçerli bir sertifikasının olduğunu kontrol ediniz.
- İnternetten yaptığınız ödemeleri mutlaka kredi kartı ekstrenizden kontrol ediniz. Bunun için sanal kredi kartı veya sanal limit oluşturunuz. Bilgisayarınızda da sanal klavye kullanınız.
- Sosyal medya kullanımlarında gizlilik ayarlarını açık tutun.
- Lisansız yazılımlar kullanmayınız, işletim sisteminizi güncel tutunuz ve anti-virüs yazılımlar kullanınız.
- Dışarıdan (harici bellekler) veya internetten bilgisayarınıza yüklediğiniz dosyaları virüs ve casus yazılım taramalarından geçiriniz.
- Telefon veya internetten sosyal ağlar aracılığı telefon numarası isteği, hediye çeki arzı, para isteği gibi tuzaklara düşmeyiniz. Hatta bu istek arkadaşınızdan veya polisten gelmiş olsa bile arkadaşınızın hesabı büyük bir ihtimalle ele geçirilmiş veya kendini polis gibi göstermeye çalışan kişilerin tuzağına düşürülmeye çalışıyorsunuz demektir. Böylesi bir durumda savcılık ve polis kanallarını kullanınız.
- Akıllı cep telefonlarınıza işinize çok yaramayan ve birçok bilginize kolayla erişebilen uygulamaları yüklemeyiniz. Uygulama marketlerinin izin vermediği uygulamaları kullanmayınız ve telefonunuza bir ekran kilidi belirleyiniz.
- Tanınmayan/güvenilmeyen e-postalar ve ekleri kesinlikle açılmamalıdır.
Güçlü bir parolanın belirlenmesi için aşağıdaki kurallar uygulanmalıdır.
• Parola, büyük/küçük harfler ile noktalama işaretleri ve özel karakterler içermelidir.
• Parola, -aksi belirtilmedikçe - en az sekiz karakter uzunluğunda olmalıdır.
• Parola, başkaları tarafından tahmin edilebilecek ardışık harfler ya da sayılar içermemelidir.
• Her parola için bir kullanım ömrü belirleyerek belirli aralıklar ile yeni parola oluşturulması gerekir.
Parolanın güvenliği açısından, aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:
• Parolanın başkalarıyla paylaşılmaması son derece önemlidir.
• Parolalar, basılı ya da elektronik olarak hiçbir yerde saklanmamalıdır.
• Başta e-posta adresinin parolası olmak üzere farklı bilişim sistemleri ve hizmetler için aynı parolanın kullanılmaması gerekir.